Kedjestygn

En liten utställning om kvinnor och kreativitet i södra Irak.

Utefter floden Eufrat i södra Irak, området för Mesopotamiens tidiga civilisation och mänsklighetens äldsta städer, har byarnas kvinnor utvecklat ett särpräglat textilt konsthantverk. Här har generationer av händer broderat färgstarkt mönstrade filtar och mattor av ull. Kunskap har förts över från mödrar till döttrar.

På grund av de senaste decenniernas internationella sanktioner, förföljelse och krig har kontinuiteten brutits. Textiltillverkningen har gått tillbaka och hantverkskunskap glömts bort. Men idag organiserar sig kvinnor för att utveckla broderitraditionen och samtidigt hitta ett sätt att försörja sig.

I utställningen Kedjestygn visas ett av Världskulturmuseernas senast förvärvade föremål – en stor och rikt broderad väv, tillverkad av kvinnor i Samawa i södra Irak på 1970-talet. Den handlar om symboler, historia och ett outforskat konsthantverk. Och om broderi som ett sätt att rädda liv.

Utställningen visas på Medelhavsmuseet till och med 12 januari 2020.