Egypten

Följ med på en vandring genom Egyptens 7000 år långa
historia och lär känna människorna vid Nilen.

I utställningen får besökaren se mängder av föremål som tidigare inte visats, ta del av nya forskningsrön och använda den senaste 3D-tekniken för att studera museets mumier. Utställningen bjuder på en spännande och lärorik upplevelse för hela familjen.

MÖT MUMIERNA

Berättelser, filmer och digital teknik ledsagar besökaren genom historien och ner i gravkammaren, där var och en själv kan undersöka en av museets mumier närmare i ett digitalt tryckkänsligt bord. Genom ett av de mest avancerade visualiseringsprojekten någonsin med mumier är det möjligt att i detalj studera allt från de yttersta kistorna till de amuletter som döljer sig under tyglagren. Projektet genomförs i samarbete med Interactive Institute Swedish ICT, Visualiseringscenter C och CMIV i Norrköping/Linköping. Läs mer här.

FÖLJ MED PÅ ÄVENTYRET

Barnen får egna ledsagare i de egyptiska barnen Bes och Merit, som leder dem in på ett äventyr bland gravplundrare och mumifierade djur. Martin Widmark, författare till de omtyckta böckerna om Lassemajas detektivbyrå, har skrivit äventyret Gravens hemlighet, en dramatiserad audioguide för hela familjen.

I utställningen får både barn och vuxna lära sig skriva hieroglyfer och klä och smycka sig som de forna egyptierna.

NY FORSKNING OCH NYA PERSPEKTIV

Svenska och internationella experter har bidragit till utställningen med det senaste inom forskningen om bland annat mumier och kistor. Utställningen lyfter fram både förändring och kontinuitet i Egyptens långa historia, från de första bosättningarna i Nildalen, genom den långa faraonska perioden, och vidare in i medeltiden, när Kairo var Medelhavets viktigaste centrum för handel och hantverk, en myllrande storstad där kulturer, språk och religioner möttes.