En sund själ i en sund kropp

Åk 1-9 och gymnasiet

Detta berömda talesätt kommer från den romerske poeten Juvenalis, men skildrar idéer om kropp och själ som funnits ännu tidigare. I de forntida medelhavskulturerna hängde medicin och hälsa nära samman med magi och religion. Man offrade till gudarna för att förbli frisk eller bota sjukdomar. Själens hälsa kunde enligt grekerna avläsas i en frisk och vacker kropp.

Antikens Grekland var kroppsfixerat på ett sätt vi kan känna igen från vår egen tid. Idrotten, och särskilt de olympiska spelen, var ett uttryck för såväl kroppskultur som rivaliteten mellan de grekiska stadsstaterna.

Idrottstävlingarna var alltid religiösa högtider till gudarnas ära. Önskan eller krav att göra sig vacker genom kläder, smink och frisyrer har funnits i alla tider.

Vilka skönhetsideal hade människorna under antiken? Hur höll de sig friska och botade sjukdomar? Hur gick de klädda? Antika avbilder av människor och gudar är ofta nakna, men hur uppfattades nakenhet under antiken?

Under visningen tar vi upp ämnen som identitet, skönhet, mode, träning och hälsa. Prova att klä er i kopior av antika dräkter.

Pris: 800 kr (60 min)

Kontakt och bokning

Bokning måndagar-torsdagar
(fredag-söndag har vi tyvärr inte möjlighet att besvara förfrågningar) på
E-post:
Telefon: 010-456 12 95

Kopplingar till läroplanen

Skolprogrammet kan anpassas efter gruppens behov, till exempel för elever med särskilda behov eller funktionsvariationer.