Åter till Tigris

11 oktober 2018, kl. 18:00 - 19:00

År 1977 seglade Rashad Salim, då en ung konststuderande i Bagdad, som ende irakiske besättningsmedlem på den fem månader långa seglatsen med Thor Heyerdahls vasskepp Tigris.

Var: Medelhavsmuseet, Stockholm
Plats på museet: Hörsalen Pris: 80kr Boka plats

Resan startade i Iraks södra träskland och tog dem till Östafrika. Idag är Rashad Salim verksam som konstnär i London men arbetar också i södra Irak för att dokumentera och utveckla traditionellt hantverk och båtbyggnation. På Medelhavsmuseet berättar han om sin äventyrsfyllda resa och om konsten och hantverkets stora roll i återuppbyggandet av Irak.

Språk: Engelska

På Medelhavsmuseet pågår under hösten en fotoutställning om en resa till det stora träsklandet i södra Irak i sent 1970-tal. Området klassades år 2016 med de närliggande platserna för de äldsta städerna, Ur, Uruk och Eridu, som ett kombinerat kultur- och naturvärldsarv av Unesco. Tillsammans med Svenska Unescorådet presenterar Världskulturmuseerna en serie föreläsningar och samtal kring områdets rika kulturhistoria, hotet mot natur och kulturmiljön och den brännande frågan om den mellanstatliga fördelningen av vattnet i floderna Eufrat och Tigris.

När fornsaker rovgrävs för att säljas illegalt förstörs gravar och bosättningar från äldre tid och då tappar vi möjligheten att lära känna det förflutna. När livsmiljöer, religiösa platser och kulturhistoriska byggnader raseras i krig drabbas levande människor och ofta som ett led i att driva bort och förtrycka hela grupper.

Höstens program om Irak är en fortsättning på Världskulturmuseernas arbete för att uppmärksamma hotat kulturarv i världen och på vad sätt frågorna berör oss som lever i Sverige.

Ingår i serien Hotat Kulturarv. Alla tillfällen i denna serie:

Tisdag 2 oktober Ur - hamnstad för långväga handel

Torsdag 11 oktober Åter till Tigris

Tisdag 13 november Eufrat och Tigris: hur ska vattenresurserna delas?

Missa inte vår utställning En värld på vatten vid ditt besök hos oss.