Sökandet efter heliga berg och försvunna städer

5 oktober 2017 kl. 18:00-19:00

Sökandet efter heliga berg och försvunna städer

Det är inte bara de legendariska klippgravarna som ger den antika staden Petra, i Jordanien, dess mystik. Platsen ruvar också på bibliska historia med relikter som utmanat arkeologisk praxis. Nya fyndplatser och förståelser kan belysa antikens aktning för gammaltestamentliga händelser och var de utspelades. Följ med genom Petra, upp på heliga berg och en djupdykning till syndens näste, Sodom.

Var: Medelhavsmuseet, Stockholm
Pris: 80kr

Biblisk arkeologi – nya fynd berättar

Att förankra gammaltestamentliga berättelser med materiella fynd och platser, bör tas med försiktighet. Detta är något som stundom missbrukats inom arkeologin. Att med förnuftet pröva, ibland symboliska berättelser, kräver mer av arkeologin än den kan klara av. Men emellanåt händer det att verkligheten överträffar berättelsen. Följ med oss på några spännande och annorlunda arkeologiska äventyr under tre kvällar i oktober.

Om föredragshållaren

Richard Holmgren driver företaget ARCDOC Arkeologisk Dokumentation. Från unga år har hans vistelser med olika kulturer varit en inspirationskälla till att tolka det förflutna och sedan början av 90-talet har han arbetat med arkeologiska utgrävningar kring Medelhavet, med specialisering på Mellanöstern.
Den första skottkärran rullades i Konungarnas dal vid sidan om assisterande hemma på Östgötaslätten. Vid sidan om ung upptäckarglädje från Kina till Amazonas regnskogar, följde professionella uppdrag med Columbus skepp i Västindien och utgrävningar i Etrurien och Italiens Pompeji. De senare årens fältarbeten med armenisk förhistoria, utgrävningar vid Döda havet samt i klippstaden Petra i Jordanien, har inspirerat till Medelhavsmuseets spännande miniserie om Biblisk Arkeologi - en värld där legender möter vetenskap.

Bokningslänk tillkommer inom kort. Vid frågor kontakta