Släkten Bildt i Italien – ny forskning, arkiv och samlingar

3 december 2019, kl. 17:00

I den nyutkomna boken "Bildt – historien om en släkt" av historikern Göran Norrby skildras släkten Bildt och dess skiftande öden och intressanta personligheter under mer än sjuhundra år.

Var: Medelhavsmuseet, Stockholm
Pris: Fri entré Boka plats

Bokens initiativtagare, Nils Bildt, berättar initierat om släkten Bildt i Italien med utgångspunkt i diplomaten och Kristinaforskaren Carl Bildts (1850–1931) liv och verksamhet i Rom. Även hustrun, Alexandra Bildt, och sönerna, diplomaten Harald Bildt och arkeologen och samlaren Didrik Bildt presenteras.

De kom i mycket att följa i sin fars fotspår och resultatet av deras samlingsverksamhet återfinns idag i Medelhavsmuseets och Etnografiskas museets samlingar. Deras yngre halvsyster Blanceflor gifte sig 1924 med prins Andrea Boncompagni Ludovisi och kom liksom sina föräldrar att tillhöra Roms "bel mondo". Hennes privatpalats på via Boncompagni är idag ett museum.

Svenska Rominstitutets bibliotikarie, Astrid Capoferro, berättar ingående om samlingarna av Bildtiana – böcker, handskrifter, dagböcker och andra arkivhandlingar, och det pågående digitaliseringen av delar av materialet.