Fokus Mellanöstern: Vattnet som politik - konflikt eller samarbete?

22 oktober 2019, kl. 18:00 - 19:00

Hur ser samarbetet ut kring vattenresurserna i regionen? Är samarbete fortsatt möjligt med utmanande klimatförändringar?

Var: Medelhavsmuseet, Stockholm
Plats på museet: Hörsalen Pris: 80kr, medlem Re:Orient 60kr Boka plats

Gränsöverskridande vatten är vanligt fenomen i ett Mellanöstern som lider av vattenbrist. Mellanöstern och Nordafrika har fem procent av jordens befolkning, men bara en procent av jordens färskvattenresurser. I snart 70 år har vatten funnits hela tiden i konfliktens kärna, på ett eller annat sätt. Vattnet är politiskt viktigt och det finns exempel på gamla fiender som av nödvändighet har valt att samarbeta kring vattenfrågan. Klimatförändringar har skapat klimatflyktingar och forskare förutspår att till exempel delar av Mellanöstern kan bli obeboeliga på grund av extrem hetta i framtiden.

Hur ser samarbetet ut kring vattenresurserna i regionen? Är samarbete fortsatt möjligt med utmanande klimatförändringar?

Medverkande:

Martina Klimes, rådgivare på Stockholm International Water Institute - Water & Peace, Transboundary Water, Ulrika Åkesson, verksföreträdare expert på miljö- och klimatfrågor, SIDA och Annika Johansson, ansvarig specialist på Mellanösternenheten, SIDA

Moderator: Nathalie Besèr

Ett samarbete med Re:Orient

Alla tillfällen i denna serie:

Tisdag 24 september Är vi nära en väpnad konflikt mellan USA och Iran?

Tisdag 8 oktober Demokratins backlash i Mellanöstern - online och in real life

Tisdag 22 oktober Vattnet som politik i Mellanöstern - konflikter eller samarbete?

Tisdag 5 november Kärnvapenmakter och rivaler - Pakistan och Indien

Tisdag 19 november En stat - Är det lösningen?