Fokus Mellanöstern: Vart är Afghanistan på väg?

20 mars 2018, kl. 18:00 - 19:00

Alltsedan Sovjetunionens invasion på juldagen 1979 har de utländska arméerna kommit och gått i Afghanistan. Den afghanska civilbefolkningen betalar ett högt pris och landet är idag ett av världens mest fattiga och korrupta.

Den utländska militära närvaron i Afghanistan, inklusive den svenska, är fortsatt hög och nu planerar USA att åter igen ytterligare höja sina militära insatser i landet.

Sveriges utvecklingssamarbete med Afghanistan är långsiktigt och Svenska Afghanistankommittén är en av de absolut viktigaste aktörerna i landet. En stor dela av den afghanska befolkningen har gått i SAKs skolor.

Hur ser utvecklingen ut? Hur ser den vanlige afghanen på denna utveckling? Blir det bättre? Hur bekämpar det internationella samfundet bäst de våldsbejakande talibanska aktörerna? Hur påverkar de amerikanska planerna det internationella maktspelet som ständigt pågår om Afghanistan? Hur påverkar den politiska och militära utvecklingen arbetet på marken?

Var: Medelhavsmuseet, Stockholm
Plats på museet: Hörsalen Pris: 80kr medlem Re:Orient 2018 60kr Boka plats

Medverkande: Andreas Stefansson, generalsekreterare SAK, och Johanne Hildebrant, författare och journalist.

Moderator Nathalie Besér

Fokus Mellanöstern - akademiker kring dagsaktuella frågor

I samarbete med Re:Orient, Uppsala universitet och Södertörns högskola.

Tillsammans skapar vi fördjupande samtal, med akademisk kunskap, om dagsaktuella frågor som berör Mellanöstern och Sverige

sista panelsamtalet under våren:

Tisdag 10/4 Religion och Revolution - vad förenar dem och vad skiljer dem åt?