Där kroppar aldrig ruttnar - en bibelarkeologisk gåta

19 oktober 2017, kl. 18:00 - 19:00

Enligt det Nya Testamentet sägs detta vara platsen där Judas hängde sig och det var även apostlarnas gömställe. Tidigare var den även känd för sina barnoffer. Här gravlades fattiga pilgrimer, en begravningsplats för fredlösa men även för burgna och respekterade. I dess mark ruttnar aldrig kroppar och här finns helvetet på jorden. Detta är Blodsåkern i Jerusalem, en arkeologins nöt att knäcka.

Var: Medelhavsmuseet, Stockholm
Pris: 80kr Boka plats

Om serien Biblisk arkeologi – nya fynd berättar

Att förankra gammaltestamentliga berättelser med materiella fynd och platser, bör tas med försiktighet. Detta är något som stundom missbrukats inom arkeologin. Att med förnuftet pröva, ibland symboliska berättelser, kräver mer av arkeologin än den kan klara av. Men emellanåt händer det att verkligheten överträffar berättelsen. Följ med oss på några spännande och annorlunda arkeologiska äventyr under tre kvällar i oktober.

Övriga datum:
Torsdag 5 oktober kl. 18 – Sökandet efter heliga berg och försvunna städer
Torsdag 12 oktober kl. 18 – Noas ark och ararat - Arkeologisk pseudovetenskap?

Om föredragshållaren

Richard Holmgren driver företaget ARCDOC Arkeologisk Dokumentation. Från unga år har hans vistelser med olika kulturer varit en inspirationskälla till att tolka det förflutna och sedan början av 90-talet har han arbetat med arkeologiska utgrävningar kring Medelhavet, med specialisering på Mellanöstern.

Den första skottkärran rullades i Konungarnas dal vid sidan om assisterande hemma på Östgötaslätten. Vid sidan om ung upptäckarglädje från Kina till Amazonas regnskogar, följde professionella uppdrag med Columbus skepp i Västindien och utgrävningar i Etrurien och Italiens Pompeji. De senare årens fältarbeten med armenisk förhistoria, utgrävningar vid Döda havet samt i klippstaden Petra i Jordanien, har inspirerat till Medelhavsmuseets spännande miniserie om Biblisk Arkeologi - en värld där legender möter vetenskap.