INSTÄLLT: Antikens graffiti

21 april 2020, kl. 18:30 - 19:30

Kom och lyssna på en spännande föreläsning om graffiti under antiken!
Dominic Ingemark berättar utifrån sin bok "I Väggarnas vittnesbörd " där romerska barn och vuxna, kvinnor och män, slavar, frigivna och fria fått komma till tals - med sina egna ord.

Var: Medelhavsmuseet, Stockholm
Plats på museet: Hörsalen Boka plats

Deras vittnesbörd har återfunnits i form av graffiti på väggar och inskrifter på gravar över hela det väldiga Romarriket, och de för oss nära vanligt folk på ett helt annat sätt än vad de klassiska författarna gör.

Texterna ger oss en bild av hur de kan ha tänkt och känt och vad de har upplevt. Vi får möta deras glädjeämnen och bekymmer, föremålen för deras kärlek och åtrå, vi får prov på deras humor men också på deras hat. Vissa texter är roande, andra rörande, men mest av allt förmedlar de en känsla av samhörighet över årtusendena. De flesta har tidigare aldrig översatts till svenska.

Med utgångspunkt i texterna visar Dominic Ingemark hur mycket de har att lära oss om antikens kultur och samhällsliv: badhusen, barerna, gatulivet, skolorna, lagarna, familjen, teatrarna, konsten och mycket mer.

Dominic Ingemark är docent i antikens kultur och samhällsliv och har författat flera böcker om livet i det antika Rom, däribland Augustnominerade Liv och död i antikens Rom.

Pris: 100 kr.
Fr entré för medlemmar i Medelhavsmuseets vänner.