Fokus Mellanöstern

Fokus Mellanöstern -
lyssna på föredragen

Ta del av föredragen i serien om Mellanöstern, inspelade på Medelhavsmuseet under 2015 och 2016. Serien erbjuder fördjupande samtal, med akademisk kunskap, om dagsaktuella frågor som berör Mellanöstern och Sverige. FOKUS MELLANÖSTERN är ett samarbete med Lunds Universitet, Södertörns Högskola och Re:Orient.

Framtiden för Orientaliska kyrkor

Flera av de orientaliska kyrkorna finns representerade i Sverige idag. Men hur ser framtiden ut för dessa kyrkor i Mellanöstern när kristna minoriteter fördrivs av islamistiska extremister? Och vad görs från svenskt och europeiskt håll? Medverkande: Dan-Erik Andersson, Centrum för Mellanösternstudier i Lund, Svante Lundgren, Lunds universitet. Moderator: Nathalie Besèr.
Inspelat: 8 november 2016

Lyssna på föredraget här: https://soundcloud.com/varldskulturmuseerna/framtiden-orientaliska-kyrkor-redigerad

Sunni Shia polarisering

Splittring mellan sunni- och shiamuslimer anses ligga till grund för krig och konflikter i Mellanöstern under de senaste åren samt även underbygga transnationell jihadism. Men är den analysen korrekt? Och hur ser forskare på relationen sunni och shia? Medverkande: Leif Stenberg, Centrum för Mellanösternstudier i Lund och Simon Sorgenfrei, Södertörns högskola. Moderator: Bitte Hammargren.
Lyssna på föredraget här: https://soundcloud.com/varldskulturmuseerna/sunni-shia-polarisering

Fokus Mellanöstern: Jihadism i Europa

Jihadism och rekrytering till våldsbejakande extremism breder ut sig i Europa och Sverige. Hur arbetar man ute i Europa för att stoppa rekryteringen till våldsbejakande islamistiska grupper? Finns det olika sätt att förebygga radikalisering? Medverkande: Markus Holdo, Centrum för Mellanösternstudier i Lund och Emin Poljarevic, Uppsala universitet. Moderator: Nathalie Besèr.
Lyssna på föredraget här: https://soundcloud.com/varldskulturmuseerna/foredrag-jihadism-i-europa

Drömmen om det osmanska imperiet

Att Erdogan maktanspråk är stora är tydligt. Oliktänkande från alla delar av det offentliga samhället fängslas och avskedas. Det odlas en bild av det forna osmanska riket, att åter bli en stormakt och centrum för islam. Men hur väl stämmer den bilden med det osmanska rikets långa historia? Medverkande: Olof Heilo och Umut Özkirimli från Centrum för Mellanösternstudier i Lund. Moderator: Bitte Hammargren. OBS! Samtalet ges på engelska!
Lyssna på föredraget här: https://soundcloud.com/varldskulturmuseerna/fokus-mellanostern-drommen-om-det-osmanska-imperiet-engelska

Antisemitism i Mellanöstern

Antisemitismen i Arabvärlden är välkänd och i mycket av politisk art, skild från den som funnits i Europa i århundranden. Mer okänt är att flera arabstater efter andra världskriget blev hem för nazister från Tyskland som kom att verka aktivt och sprida sin antisemitiska propaganda.

Medverkande: Eli Göndör, Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap vid Stockholms universitet och Dan-Erik Andersson, Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet. Moderator: Nathalie Besèr.

Se en inspelning av samtalet på SVT Forum: Antisemitism i Mellanöstern (58 min)

Feministisk utrikespolitik

Den feministiska utrikespolitiken har gett avtryck och redan skapat stora rubriker. Hur ser handlingsplanen ut för en feministisk utrikespolitik i Mellanöstern?

Medverkande: Leif Stenberg, Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds Universitet och Ann Dismorr, chef för UD:s Mellanöstern- och Nordafrikaenhet. Moderator: Nathalie Besèr.

Se en inspelning av samtalet på SVT Forum: Feministisk utrikespolitik (57 min)

Den arabiska vintern

Vilka faktorer bidrog till att arabisk vår blev till vinter? Ett samtal om orsak och verkan, om nödvändig förståelse för att se hur en ny förändring kan bli möjlig.

Medverkande: Inga Brandell, Samhällsvetenskapliga institutionen vid Södertörns högskola och Rouzbeh Parsi , Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet. Moderator: Ivar Ekman.

Lyssna på en inspelning av föredraget: Den arabiska vintern (1h 6 min)

Vad vet vi egentligen om islam?

Saknas det kunskap i diskussionerna om "islam" från svenska politiker? Om så, hur påverkar det arbetet mot våldsbejakande islamism och frågor som rör förhållandet mellan Sverige och Saudiarabien?

Medverkande: Leif Stenberg, Lunds Universitet och Simon Sorgenfrei, Södertörns högskola. Moderator: Bitte Hammargren.

Lyssna på en inspelning av föredraget: Vad vet vi egentligen om islam? (28:52 min)

Irans nya plats i den internationella värmen

Trots pessimistiska framtidsutsikter i Mellanöstern görs det framsteg i relationen mellan västländerna och Iran genom förhandlingarna kring ett nytt kärnteknikavtal. Vilka konsekvenser får detta för Irans roll globalt? Och hur påverkas relationerna mellan Iran och Sverige?

Medverkande: Rouzbeh Parsi, Lunds universitet och David Thurfjell, Södertörns högskola. Moderator: Nathalie Besèr.

Lyssna på en inspelning av föredraget: Irans nya plats i den internationella värmen (39:48 min)

Etnisk rensning i arabvärlden

Mycket tyder på att vi inte ännu har sett slutet på de senaste årens ökade oroligheter och inbördeskrig i Mellanöstern. Terroristgruppen IS fortsätter att vinna ny mark och minoritetsbefolkningar fördrivs eller mördas. Den etniska rensningen och förstörelsen av kultarvet sätter djupa spår i regionen. Vilka är minoritetsgrupperna och vad gör omvärlden för att stoppa utrensningen?

Medverkande: Dan-Erik Andersson, Lunds universitet, Svante Lundgren, Lunds universitet. Moderator: Nathalie Besèr.

Lyssna på en inspelning av föredraget: Etnisk rensning i arabvärlden (40:10 min)

Migration från Mellanöstern till Sverige

Sverige påverkas på flera olika sätt av den pågående situationen i Mellanöstern med bland annat ökat antal asylansökningar, framförallt från Syrien. Vad händer med människor som kommer hit? Och hur bemöts de av olika myndigheter?

Medverkande: Nina Gren, socialantropolog, Lunds universitet, Dalia Abdelhady, sociolog och forskare, Lunds universitet. Moderator: Ivar Ekman, journalist på Sveriges Radio och programledare för Konflikt i P1. Obs! På engelska.

Lyssna på en inspelning av föredraget: Migration från Mellanöstern till Sverige (44:58 min)