Cypernexpeditionen 90 år

Svenska cypernexpeditionen 90 år!

Nu är det 90 år sedan svenska arkeologer började utforska Cyperns äldsta historia. Under jubileumet lyfter Medelhavsmuseet fram expeditionen i nytt ljus. Under perioden 1927-1931 grävde de på ett tjugotal olika platser på ön, och lade grunden till en vetenskaplig förståelse av utvecklingen från stenåldern fram till slutet av romersk tid. I samband med expeditionens 90-årsjubileum 2017 kommer museet att på olika sätt lyfta fram de svenska arkeologernas insatser. Vi kommer att belysa forskningsperspektiven, men också bjuda in publiken att interagera med expeditionen både på plats i utställningen och här på nätet.

Cypern - genom tiderna

Cypernsamlingarna

Samlingar 3D-scannas!

2017 fick Medelhavsmuseet besök av forskarstudenten Valentina Vassallo från Lunds Universitet som scannade ett 50-tal figuriner från kultplatsen Ajia Irini.

Läs om arbetet.

Intervju med Giorgos Bourogiannis

Doktor i klassisk arkeologi

Intervju med Birgitta Lindros Wohl

Dottern till expeditionens arkitekt/fotograf berättar

PÅ GÅNG

Se mer i vårt kalendarium

Historier från samlingarna

På Världskulturmuseernas blogg Historier från samlingarna skriver bl.a. föremålantikvarier Anna Fahlén och Emma Lindholm samt Christian Mühlenbock, f.d. museichef för Medelhavsmuseet om pågående forskning kring Cypernsamlingarna. Läs inläggen här:

Arkeologi 2.0
Kultplatsen vid Mersinaki
Ajia Irini - Stockholms bäst bevarade hemlighet?
Den Svenska Cypernexpeditionen - genom en dotters öga

Följ med en tidsresa

på sociala medier!

På Medelhavsmuseets Facebook- och Instagramsida publicerar vi då och då bilder och utdrag ur breven som en av arkeologerna, Alfred Westholm, skrev under sin tid på Cypern.

Till Facebook

Till Instagram

3D-scanning av figuriner från Ajia Irini

Forskarstudent Valentina Vassallo berättar