Monte Polizzo

Arkeologiska utgrävningar
på Monte Polizzo

Den 20 september 2015 inleds arkeologiska undersökningar på och omkring den antika staden på Monte Polizzo, belägen på västra Sicilien. Under fyra veckor kommer studenter och forskare från svenska lärosäten gräva ut och undersöka antika lämningar från 600-talet f.Kr. Det arkeologiska projektet är ett samarbeta mellan Världskulturmuseerna, Göteborgs Universitet och Soprintendenza di Trapani (den italienska myndigheten för arkeologisk uppdragsverksamhet).

Monte Polizzo är strategiskt belägen på ca 700 meter över havet och var under en period en av de viktigaste städerna i området. Bosättningen grundades i ett skede då Sicilien upplevde en av de mest dramatiska perioderna i öns historia. I modern tid talar man ofta om att Sicilien, från 700-talet och framåt koloniserades av fenicier och greker. Samtidigt trängdes öns tidiga befolkning, elymerna, undan till öns inland. Här etablerade de starka och mäktiga, ofta befästa bosättningar. På så sätt kontrollerade Elymerna effektivt öns bergiga inland. Monte Polizzo var aktiv i cirka 100 år, därefter ser vi att den förstördes, möjligen till följd av ett fientligt anfall. Kraftiga brandlagar visar att staden brändes ner till grunden, för att aldrig återuppbyggas. För arkeologer erbjuder scenariot fantastiska möjligheter eftersom nästan alla delar av den antika staden fortfarande är intakta, begravda långt ner i djupa lager av sedimentering.

De arkeologiska utgrävningarna erbjuder därmed en unik möjlighet att för första gången sedan antiken få en ordentlig inblick i en elymsk stad. Eftersom elymerna var en betydande maktfaktor på ön fram till Roms erövring av ön ca 200 f.Kr., ger det oss också förutsättningar att addera ny och viktig information om Siciliens tidiga historia.

Under de närmsta veckorna kommer vi kontinuerligt att lägga ut information om de arkeologiska utgrävningarna.

Blogginlägg av Christian Mühlenbock, 30 september, 2015: En byråkratisk batalj.