Om Museet

Medelhavsmuseet är sedan 1982 inrymt i ett bankpalatsinspirerat av den italienska renässansen. I museets centralhall visas de unika samlingarna från det forntida Cypern i en monumental utställning gestaltad av White arkitekter. I de kringliggande arkaderna visas museets samlingar av konst från antikens Grekland och Rom. Utställningen om Egypten har sin plats i de gamla bankvalven. Museet har även betydande samlingar från Främre Orienten och den islamiska världen, framför allt från Iran.

MUSEETS HISTORIA

Medelhavsmuseet grundades 1954 genom en sammanslagningav Cypernsamlingarna och Egyptiska museet. Samlingarnabestår till största del av arkeologiskt material från svenskautgrävningar i Medelhavsområdet, framför allt den Svenska Cypernexpeditionen 1927-1931, men också föremål insamladeav svenska kungligheter, diplomater och resenärer.

Med sitt centrala läge i Stockholm är museet en naturligsamlingsplats för samtal, debatt och kulturupplevelser, oftamed fördjupningar i dagsaktuella händelser i Mellanöstern, Nordafrika och Sydeuropa.

Museets populära café och restaurang erbjuder utsikt över Strömmen, Kungliga slottet och Operan.Museet öppnar vid lunchtid och är öppet långt in på kvällen flera dagar i veckan.

MedelhavsMUSEET - I SIFFROR

  • Permanenta utställningar: 1 710 kvm om Cypern genom tiderna, Antikens Grekland och Rom, Främre Orienten, Islamisk konst, Guldrummet, Expeditionen och studiegalleriet.
  • Antal permanent utställda föremål: 4 400
  • Utställningsyta för tillfälliga utställningar: 150 kvm
  • Hörsal med plats för 100 personer.

HÄR FINNS ÄVEN...

  • Butik, café och restaurang med fullständiga rättigheter.
  • För barn: Skapande verksamhet, visningar, familjespår i utställningarna.

HITTA HIT

Beläget fem minuter från Centralstationen, Gamla stan och Sergels torg och kvällsöppet flera dagar i veckan är museet med sitt café och vinbar en kosmopolitisk mötesplats för samtal, debatt och kultur.

  • Besöksadress: Fredsgatan 2, Gustav Adolfs torg