Om Museet

Medelhavsmuseet är sedan 1982 inrymt i ett bankpalatsinspirerat av den italienska renässansen. I museets centralhall visas de unika samlingarna från det forntida Cypern i en utställning gestaltad av White arkitekter. I de kringliggande arkaderna presenteras museets samlingar av konst från antikens Grekland och Rom. Utställningen om Egypten har sin plats i de gamla bankvalven. Museet har även betydande samlingar från Främre Orienten och den islamiska världen, framför allt från Iran.

MUSEETS HISTORIA

Medelhavsmuseet grundades 1954 genom en sammanslagningav Cypernsamlingarna och Egyptiska museet. Samlingarna består till största del av arkeologiskt material från svenska utgrävningar i Medelhavsområdet, framförallt den Svenska Cypernexpeditionen 1927-1931. Men här finns också föremål insamladeav svenska kungligheter, diplomater och resenärer.

Med sitt centrala läge i Stockholm är museet en naturlig mötesplats för samtal, debatt och kulturupplevelser, ofta med fördjupningar i dagsaktuella händelser i Mellanöstern, Nordafrika och Sydeuropa.

Museets populära café och restaurang Bagdad Café erbjuder utsikt över Strömmen, Kungliga slottet och Operan. Museet är öppet tisd-sönd med kvällsöppet till kl 20 tisd-fred.

MedelhavsMUSEET - I SIFFROR

  • Permanenta utställningar: 1 710 kvm om Cypern genom tiderna, Antikens Grekland och Rom, Främre Orienten, Islamisk konst, Guldrummet, Expeditionen och studiegalleriet.
  • Antal permanent utställda föremål: 4 400
  • Utställningsyta för tillfälliga utställningar: 150 kvm
  • Hörsal med plats för 100 personer.

HÄR FINNS ÄVEN...

  • Butik, café och restaurang med fullständiga rättigheter.
  • För barn: Skapande verksamhet, visningar, familjespår i utställningarna.

HITTA HIT

Beläget fem minuter från Centralstationen, Gamla stan och Sergels torg och kvällsöppet flera dagar i veckan är museet med sitt café och vinbar en kosmopolitisk mötesplats för samtal, debatt och kultur.

  • Besöksadress: Fredsgatan 2, Gustav Adolfs torg