Vodou

12 februari – 21 augusti 2011

Voodoo på riktigt. Nålar genom dockor, zombies och ondskefulla hollywoodkaraktärer? Etnografiska museet gläntar på dörren till verklighetens vodou – en källa till kreativitet och kamp mot förtryck och fattigdom. I den här fängslande utställningen upplever du vodouns ljusa och mörka krafter. Du möter fascinerande och mystiska föremål. Och kanske också några av dina egna fördomar?

Världens största samling vodouföremål är på internationell turné och har nu kommit till Gärdet. Utställningen har tidigare visats i Genéve, Berlin, Amsterdam och på Världskulturmuseet i Göteborg. Efter Stockholm väntar Bremen. Denna internationella vandringsutställning från Haiti är den första i raden av stora, internationella utställningar som Etnografiska museet kommer att presentera på museet.
Under utställningsperioden arrangeras ett brett program med fokus på bistånd, vodou som religion, film och konst. Helger och vardagar erbjuds visningar i anslutning till utställningen och det arrangeras familjevisningar och Mama G:s vodouverkstad varje söndag kl 12 - 16.

"Etnografiskas utställning om vodou är det mest spännande man kan se på ett stockholmskt museum just nu."
Dagens Nyheter


"De religiösa och magiska föremålen i utställningen om voodoo kommer ännu närmare betraktaren när den nu visas på Etnografiska museet i Stockholm. Den vackra katalogen förhöjer också upplevelsen.(..)Utställningen i Göteborg var utmärkt, men frågan är om den inte är ännu bättre nu när den visas i Stockholm."
Svenska Dagbladet


"Vodou är en storartad utställning, en fascinerande inblick i en annan värld. En busstur till det något avsides belägna museet på Gärdet är definitivt mödan värd, om inte annat för att en del av intäkterna går till att bygga upp det jordbävningsdrabbade Haiti på nytt."
Stockholms Fria