Foto: Lindeka Qampi
Foto: Lindeka Qampi

The Other Camera

Utställningen visades 25 oktober 2014 - 15 april 2015.

The Other Camera med 13 sydafrikanska fotografer 1950-2013 visade det sydafrikanska samhället inifrån: det dagliga livet med arbete och fritid, familj och vänner, fångat av fotografer som själva är en del av milj��n de skildrar.

Gatufotografi

Vid bröllop och andra sociala sammankomster i Sydafrika har kameran länge haft en given plats. De självlärda fotograferna utvecklade en egen genre: gatufotografiet, som blandar dokumentära bilder och porträtt. Länge uppmärksammades deras bilder inte av museerna. Både bilder och negativ slängdes bort när fotograferna dog. Idag tar mobilkameran över deras roll.

De samlingar som ligger till grund för The Other Camera letades upp och digitaliserades på 2000-talet av University of Cape Town. Här visas en försvinnande genre men också en bild av det föränderliga Sydafrika, från apartheid till dagens globaliserade värld.

"Fighting back by looking good"

Vanligtvis är bilden av Afrika formad av västerländska fotografer. De flyger in, gör sitt jobb och flyger ut igen. Uppdragsgivarna är ofta nyhetsvärlden och resultaten skall vara säljbara. Två huvudinriktningar dominerar: en romantiserad och exotisk bild av människor och natur och en entydigt negativ, där kontinenten skildras som en katastrofzon med svält, krig och sjukdomar.

De flesta av bilderna togs då apartheidsystemet var som värst. Svarta sydafrikaner berövades sina mänskliga rättigheter och sin självkänsla. Genom att visa människors värdighet vägrade fotografer, och avporträtterade, att kapitulera inför förtryck.

Apartheids fall 1994 förändrade samhället i grunden, vilket har öppnat för en ny självmedvetenhet och självsäkerhet hos svarta sydafrikaner. Även om fattigdomen inte försvunnit och livet inte är lätt, så är de inte längre andra klassens medborgare.

Galleri museumselfies

I utställningen fanns en fotostudio, där besökarna kunde ta ett självporträtt - en museumselfie. I fotogalleriet här på webben kan du se några av bilderna som har publicerats på Instagram med hashtag #etnografiska, #etnografiskamuseet och #museumselfie.