Skuggfångaren -
Fotografiska möten 2000-2013

Utställningen visas 24 juni – 5 oktober.

Nu visar Etnografiska museet en unik fotoutställning med samtida porträtt av människor från Nordamerikas ursprungsfolk som genom åren besökt museet. Här får vi ta del av deras egna berättelser om vad som fört dem hit.

Bland de porträtterade märks bland andra Henry Robertson, som var med och snidade totempålen utanför museet. Här finns också Ernie LaPoint, ättling till den berömde Sitting Bull. Vi möter också Marion One Star Sorace, som skänkte museet sin dansdräkt efter att ha invigt utställningen Nordamerikas indianer.

Skuggfångare – Shadow catchers – kallas de fotografer som med omständlig teknik dokumenterade ursprungsfolken i Nordamerika runt förra sekelskiftet.

Tony Sandin, en nutida skuggfångare, arbetar sedan 2000 som fotograf vid Etnografiska museet. Tony har en bakgrund som uppdragsfotograf men har också genomfört två fotografiska fältarbeten hos Lakotafolket på Pine Ridgereservatet i Syddakota, USA.
Bilderna i utställningen är tagna i nära samarbete med de porträtterade. De presenteras med namn och stamtillhörighet. Genom åren har samlingen vuxit och blivit en vacker och viktig dokumentation av kontakter, vänskap och samarbete mellan människor från Nordamerikas ursprungsfolk och Etnografiska museet.

Utställningen fångar historiens skuggor men kanske ännu mer den globaliserade situation vi befinner oss. Personerna som kommit till museifotografens studio idag har sökt sig dit själva, med starkt engagemang och en vilja till fortsatt kontakt och politisk upprättelse.
Välkomna att ta del av de fotografiska möten som ägt rum i skuggfångarens studio!