Jim Thorpe – indian och idrottshjälte

Museets sommarutställning anknyter till OS-jubileet 2012. Här uppmärksammas Jim Thorpe vars minne lever vidare både inom idrottsvärlden och hos Nordamerikas ursprungsfolk.

En av de stora sensationerna under sommar-OS i Stockholm 1912 var amerikanen Jim Thorpe som tog guldmedalj i både femkamp och tiokamp. Jim Thorpe var delvis indian från Sac&Fox-folket och uppväxt på indianterritoriet i Oklahoma. Under sin tid på indianskolan i Carlisle, Pennsylvania utvecklades han till en framstående och mångsidig idrottare. Vid 24 års ålder blev Jim Thorpe uttagen till det amerikanska olympiska truppen och gjorde stor succé i Stockholm. Vid medaljutdelningen deklarerade Gustav V: "You Sir, are the greatest athlete in the world", ord som idag står på gravmonumentet i staden som är uppkallad efter Jim Thorpe i Pennsylvania.

På grund av de stränga olympiska amatörreglerna förlorade Jim Thorpe sina olympiska medaljer då det uppdagades att han tagit emot en blygsam betalning för deltagandet i en basebollturné. Jim Thorpe fortsatte att vara aktiv och framgångsrik inom en mängd sporter framförallt baseboll och amerikansk fotboll och blev 1950 korad till halvseklets bäste amerikanske idrottare av Associated Press.

Utställningen visades 7 juni – 24 oktober 2012.