Arktiska bildvärldar – väggbonader från Nunavut

Utställningen visades 8 februari - 21 april 2014.

Nunavut's Culture on Cloth är en utställning på 20 textila väggbonader från Baker Lake, Kanada. Med starka färgsjok och mytomspunna symboler skildrar de inuiternas hundraåriga historia och dagliga liv, ofta i form av jaktscener, arktiska djur och shamanism - tron om att djur och människor kan omvandla sig till andra varelser.

Baker Lake har en befolkning på 1500 personer och ligger beläget i Nunavut Territory, en inhemsk självstyrande region väster om Hudson Bay i Kanada, där invånarna till största del är inuiter. Nunavut är lika stort som Västeuropa till ytan, men en av de mest glesbefolkade och isolerade regionerna i världen.

Nunavut's Culture on Cloth, eller 'Arktiska bildvärldar – väggbonader från Nunavut', är ett samarbete med Kanadas ambassad. Kanada är ordförandeland i Arktiska rådet maj 2013-maj 2015 och vill med utställningen fästa fokus på folken som lever i Arktis. Samlingen har visats världen över och finns nu på Etnografiska från den 8 februari till 21 april 2014.

Irene Avaalaaqiaq är en av konstnärerna från Nunavut. Hennes stil är djärv och färgstark, precis som hon själv. Irenes konst har nästan alltid schamanistiskt tema, baserat på inuiternas traditionella legender, myter och tro. Berättelser har stor betydelse för inuiterna som annars saknar nedtecknad äldre historia. I många av dem suddas gränserna mellan fysiska och andliga världar ut – ett motiv som ofta lyfts fram i utställningens vävnader.

"Min mormor brukade berätta historier för mig vid läggdags... Hon berättade att djur brukade förvandla sig till människor. Jag undrade vad jag kunde göra för att överföra dessa berättelser till konst" (ur intervju med Irene Avaalaaqiaq, 2004).

Ägaren av samlingen, 79-åriga Judith Varney Burch, närvarade vid öppningen den 8 februari och höll ett föredrag kring inuiternas konst.