Översikt

Förskola, grundskola, gymnasiet, vuxenstuderande

Svenska, Geografi, Religion, Historia, Drama, Retorik

Lär om korpen, tricksterkaraktären från den Nordamerikanska nordvästkusten som är med och skapar världen. Lyssna till den arktiska historien om Sedna, härskare i underjorden, som ser till så att inte jägarna fiskar ur haven. Ta del av de aboriginska skapelsemyterna om drömtiden och hur djuren förlorade sitt gemensamma språk. Hör om myter från Europa, Nordamerika, Sydamerika, Afrika, Australien och Asien!

I alla tider har människor berättat historier för varandra. Skapelsemyterna är försök att förstå det ofattbara; vad fanns innan jorden, träden, floderna, djuren och människorna? Många legender är sedelärande och vill berätta hur man bör leva som människa och vad man ska akta sig för. Hur fick leoparden sina fläckar?

Över hela världen har historier gestaltats på många olika sätt: tal, sång, musik, ramsor, skådespel, dans, bilder, föremål, dockor, masker, och av en eller flera personer. I vårt skolprogram berättar utställningar och föremål som schamantrummor, totemmasker och dansdräkter om myter och legender från jordens alla hörn.

Programmet kan inrikta sig till olika åldrar och nivåer. För förskola och lågstadie ligger fokus på berättelser om djur och varför saker är som de är. Mellanstadieelever fördjupar sig kring världens olika skapelsemyter. Högstadie-, gymnasie- och vuxenstuderade får reflektera över olika berättelser, hur de är uppbyggda och varför de ser ut som den gör. Hur spelar klimat, miljö och traditioner in på hur en historia berättas? Vad finns det för likheter och skillnader mellan myter och legender från världens alla hörn?


Fördjupning och handledning

Arbetsmaterial (PDF-dokument, 1,3 MB)

Läroplan

Workshop


Kontakt och bokning

E-post:

Info/bokning: 010-456 12 96

Pris

Visning 60 min: 800 kr. Visning och workshop 2 x 60 min: 1200 kr.