Kulturföremål från Nordamerikas präriefolk

Översikt

Förskola, åk 1-9, gymnasiet och vuxenstuderande

Historia, Engelska, Geografi, Religion, Slöjd, Bild

Vilka folk levde i Nordamerika innan européernas ankomst och varför kallas deras ättlingar fortfarande för "indianer"? Hur levde de och hur kom de att drabbas när andra folkgrupper tog över deras territorier? Hur ser urfolkens situation ut idag?

Kryp in i ett tipitält från prärien, prova korpmasken från Kanadas Stillahavskust och lär om Nordamerikas historia från ursprungsfolkens perspektiv. Under ett besök i vår utställning ger föremål som pilbågar, fiskeredskap och keramik unika inblickar hos bisonjägare, laxfiskare och majsodlare. Kraftladdade föremål som trummor, totemmasker och schamanskallror berättar om religiösa ritualer, skapelsemyter och andlig kunskap.

Nordamerikas ursprungsbefolkning, även kallade "native americans" eller "first nations", har levt i olika miljöer, talat olika språk, specialiserat sig på olika hantverk och haft olika traditioner i tusentals år. Under vårt skolprogram får eleverna lära sig om olika kulturområden och ursprungsgrupper, från Apache, Pueblo och Haisla i väst via präriens Sioux (Lakota) och Comanche till Irokeser, Mohawk och Cherokee i öst.

Européernas övertagande av kontinenten och USA:s framväxt kom i grunden att förändra förutsättningarna för ursprungsbefolkningens liv och kulturer. Under skolprogrammet berätttar vi om kulturmöten och konflikter och belyser frågor om fördomar och stereotypa bilder, återlämnande av museiföremål som totempålar och hur språk och kultur lever vidare idag - i reservat, i storstäder och i amerikansk populärkultur.

Visningen kan genomföras på engelska om så önskas.


Fördjupning och handledning

Arbetsmaterial (PDF-dokument, 1,4 MB)

Läroplan

Workshop


Kontakt och bokning

E-post:

Info/bokning: 010-456 12 96

Pris

Visning 60 min: 800 kr.

Visning och workshop. 120 min: 1200 kr