De dödas dag, aztekerna och erövringen av Mexiko

30 oktober 2019, kl. 18:00 - 20:00

Hur firas den mexikanska högtiden De dödas dag (Dia de Muertos)? Vilken är den berömda traditionens historiska bakgrund? Vilka var aztekerna och hur erövrades deras rike av spanjorerna? Vilka andra precolumbiska kulturer har museet samlingar ifrån? Under kvällen bjuds det på två specialvisningar och du kan följa med på en eller båda!

Pris: Fri entré
Ytterligare information: Ingen förbokning, men begränsat antal platser till föremålsvisningen 19.00. Först till kvarn!

Till 500-årsminnet av den för världshistorien så betydande erövringen av Mexiko år 1519 bjuder Etnografiska museet på en helkväll med specialvisningar och spännande programpunkter. Kvällen till ära tittar vi på exklusiva föremål som berör Mexiko, aztekernas rike och den europeiska koloniseringen.

Under kvällen bjuds det på två visningar, med Martin Schultz, intendent Nordamerika, och Olof Tiderman, museipedagog.

18.00 - Visning om De dödas dag och dess historiska bakgrund.

19.00 - Föremålsvisning om Aztekernas rike och andra precolumbiska kulturer samt spanjorernas och övriga europeiska staters kolonisering av Nord- och Sydamerika. Vid det här tillfället tar vi upp föremål från magasinet, som vanligtvis inte är tillgängliga. Obs! Begränsat antal platser (20), först till kvarn! Biljetter hämtas i receptionen. Ingen förbokning.

Under kvällen ges även introduktion till Etnografiska museets och Världskulturmuseernas webb- och filmsida "Allt har en historia – Världshistorien genom Världskulturmuseerna". Visningar sker av kortfilmerna: "Inkariket och den europeiska koloniseringen av Sydamerika", samt "Den europeiska koloniseringen av Nordamerika och mötet mellan ursprungsbefolkningarna och de europeiska bosättarna".

I restaurang Matmecka serveras veckan till ära en speciell meny med mexikanskt tema.

Varmt välkomna!