De dödas dag / Dia de Muertos

Helger 2 - 3 november 2019, kl. 11:00 - 17:00

Den 2-3 november firar vi traditionsenligt den mexikanska högtiden Dia de Muertos/ De dödas dag på Etnografiska museet med en mängd aktiviteter och upplevelser.

Var: Etnografiska museet, Stockholm
Ytterligare information: Biljetter krävs till dans - och musikföreställningen "Fiesta en el cementerio/Fest på kyrkogården" . Fri entré till museet. Mer detaljerad tidsplan för De dödas dag 2-3 november kommer inom kort.

I Mexiko firas minnen av de döda med fest och gemenskap. I över 30 år har Etnografiska museet uppmärksammat Dia de Muertos-traditionen i samarbete med det mexikanska sällskapet, den populära folkdansgruppen Mexico Lindo och marichiorkestern Fiesta Mexico. Högtiden har kommit att bli en av de populäraste veckorna på Etnografiska museet och tyngden ligger i att firandet görs tillsammans med de mest etablerade och omtyckta mexikanska communitys som finns i Sverige.

Veckan bjuder på massor av aktiviteter för både små och stora som musik, dans, pyssel och visningar.

"En härlig stämning, massor med folk. Här möts besökare med rötter i Mexiko som firar sin största helg, och svenskar som är nyfikna på att lära känna denna festliga och viktiga högtid, där man möter sina bortgångna nära och kära."

-         Claes Karlsson, projektledare De dödas dag på Etnografiska Museet

Under hela höstlovet hör man berättelser om den mexikanska traditionen Dia de Muertos under familjevisningarna. Besökarna får se vårt offeraltare, ofrendan som står redo för att hedra de döda. I verkstan skapas skelettmarionetter av hårdpapp och mycket mer. I slutet av veckan, den 2 och 3 november, firas det traditionsenliga De dödas dag.

Den populära dans – och musikföreställningen Fiesta en el cementerio kommer att spelas två gånger per dag under helgen (OBS! UTSÅLT!) och du kan även ta del av massor med annat kul, intressant och spännande: hantverksmarknad, visningar, försäljning av Pan de muerto (de dödas bröd), musik, filmvisning, körsång, ansiktsmålning för barn, skelettverkstad och mycket annat.

För mer info om skelettverkstan se kalendariet för varje dag under höstlovet.

Mer detaljerad tidsplan för De dödas dag 2-3 november kommer inom kort.