Blommor, ränder och mättade färger - textil kopplad till den japanska teceremonikonsten

3 mars 2019, kl. 13:00 - 15:00

Petra Holmberg, japanintendent på Världskulturmuseerna och konstvetare med specialisering inom textil och mode, berättar om japansk textil med historiskt ursprung i den asiatiska kontinenten och Sydostasien samt Persien.

Var: Etnografiska museet, Stockholm
Plats på museet: Stolpesalen Pris: Gratis inträde för Japanska Thesällskapets medlemmar. För övriga gäster, gratis upp till 18 år, annars 80kr.

Japanintendent Petra Holmberg gör en särskild koppling till den japanska tecemonikonsten och de textilier som förekommer inom denna tradition. En stor grupp textila föremål går i Japan under namnet "berömda och namngivna tyger" (meibutsugire). Detta är en kategori av olika tyger som har förknippats med temästare genom seklen. Tygerna används främst som fodral för olika teföremål (dogu), till monteringen av hängrullar (kakemono) och som kvadratiska underlägg (kobukusa) till teföremålen. Genom textilerna i terummet, inklusive mönster på kimonos, möter vi olika personers smak liksom den kontinuitet och öppenhet inför omvärlden som teceremonin präglas av.

Följ med på en resa i tid och rum i textilens tecken!

Efter föredraget serverar Japanska Thesällskapet grönt te och kakor. Kostnad 30 kr (kontant eller Swish).