Föredrag – Gestaltningar av svarta människor i svensk film och TV

12 oktober 2019, kl. 15:00 - 16:30

Hur har svarta människor framställts i svensk mediekultur i vår samtidshistoria? Vilka bilder har vi fått se? Ylva Habel gör historiska nedslag i film- och TV-produktion, och talar om hur den afrikanska diasporan framträder i ett urval av filmer och program. Föredraget följs av ett panelsamtal mellan Nanna Blondell, Maria Llerena och Ylva Habel (mod.).

Var: Etnografiska museet, Stockholm
Pris: Fri entré

Under det efterföljande panelsamtalet talar sångerskan, musikern, konstnären, berättaren och dramapedagogen Maria Llerena och skådespelerskan Nanna Blondell med Ylva Habel om sina erfarenheter av att verka inom ett svenskt kulturklimat. Hur har deras arbetsvillkor sett ut genom åren? Hur ser de tillbaka på sina karriärer – och hur ser de på framtiden?

Paneldeltagare:


Fil. dr Ylva Habel är medie- och filmforskare vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (CEMFOR) vid Uppsala universitet. Hennes forskningsfokus är antisvart rasism och hon har skrivit om ras, feminism, kolonialism, den afrikanska diasporan och kritiska vithetsstudier. För närvarande driver Habel ett projekt finansierat av Riksantikvarieämbetet om missionsfotografier i Världskulturmuseernas samlingar.


Nanna Blondell är en svensk skådespelare. Redan som 16-åring kunde vi se henne i TV-serien Livet enligt Rosa på SVT. 2013 tog hon examen vid Stockholms Dramatiska Högskola (Teaterhögskolan) och samma år fick hon anställning på Dramaten där hon var med i uppsättningar som The mental state of Sweden, Don Giovanni och Götgatan.
Blondell har medverkat i ett flertal film och TV-serier, i år är hon aktuell med TV-serien Den inre cirkeln, den norska serien Twin, och den fransk internationella filmen Sisters in arms.


Maria Llerena
är en renässanskvinna som bland annat arbetar som sångerska, dansös och dramapedagog. Hon är född och uppvuxen på Kuba där hon utbildades som artist på Sindicato de Artistas de Cuba. Vid 17 års ålder uppträdde hon som professionell artist över hela Kuba bland annat på den världsberömda kabarén Tropicana Havanna. 1966 kom hon till Sverige och blev snart hela landets "Flickan från Havanna" efter att ha uppträtt i Hylands Hörna med Sven-Bertil Taube och på Hamburger Börs. Llerena var den första att dansa salsa i svensk TV och den första icke-svenskfödda kvinnan att leda barnprogram i Sverige med Sånger och sagor under solen år 1974.
Foto: Alexandra Westermark