Följ med på Prärieäventyret

Upptäck utställningen Nordamerika på egen hand i Prärieäventyret. Säg till i museets reception så får du ett eget häfte och kan ge dig ut på äventyr.

Winona bor med sin familj på prärien i en tipi. Tillsammans flyttar de från plats till plats för att jaga bufflar. Winona har fått låna sin morbrors pilbåge, men nu är den försvunnen. Hon behöver din hjälp att hitta pilbågen!

I Prärieäventyret ska du leta efter fem olika föremål som finns någonstans i utställningen Nordamerika. Vid varje föremål finns en bokstav. Om du hittar alla bokstäver och sätter ihop dem i rätt ordning så får du veta var pilbågen finns. Läs mer om föremålen här!

Bisonskallen

Bisonskallen har suttit på en bisonoxe. Bisonoxarna vandrar omkring på prärien i stora hjordar och äter gräs. Bisonoxarna är stora djur och kan ibland väga över 1000 kg! Folken som levde på prärien jagade bisonoxarna. Från bisonoxarna fick de kött att äta, horn, ben och senor att göra redskap av och hudar som kunde användas som mantlar, något att sova på eller att sy tipis av. Ibland kallas bisonoxen för "buffel". Bisonoxen ingår i en djurgrupp som kallas "oxdjur". Visste du att bisonoxen har en släkting i Europa som kallas "visent"?

Vaggbräde

Vaggbrädet användes av mödrar under det nyfödda barnets första månader, då det var för litet för att kunna gå. Vaggbrädet fungerar som en bekväm ställning som barnet spänns fast i med hjälp av snörning. Mamman kan sedan bära vaggbrädet på ryggen som en ryggsäck. På så sätt kan hon gå omkring, arbeta och utföra sina dagliga sysslor samtidigt som hon alltid vet var hennes barn är. Om hon behöver sätta sig ned kan hon ta av sig vaggbrädet och luta det mot en sten eller ett träd. Smart va?

Mockasiner

Mockasiner är en sorts mjukare skor av skinn. I stort sett alla indianer i Nordamerika norr om Mexico använde mockasiner. Folken som levde på prärien hade ofta mockasiner med en hård sula gjord av råhud. Ibland dekorerade man sina mockasiner med tyg, päls, piggsvinstaggar eller pärlor. Mockasiner användes flitigt och en person gjorde därför av med många par mockasiner under sitt liv. Män som var ute på längre jaktturer hade ofta med sig flera par mockasiner, så att man kunde byta om ett par skulle gå sönder eller slitas ut.

Svansrem

Svansremmen, eller hästsvansprydnaden, knöts fast över hästens svans som en dekoration när hästen skulle göras riktigt fin. Svansremmen är tillverkad av hjorthud, och de färgranna dekorationerna är gjorda av färgade piggsvinstaggar. Hästen var viktig för folken på prärien och en hästägare tog väl hand om sin häst. Det var inte ovanligt att en hästägare hedrade sin häst genom att måla den med olika symboler, eller genom att utrusta den med prydnader som en svansrem.

Tobakspipa

Tobakspipan har spelat en viktig roll för många människor på den Nordamerikanska kontinenten. När man skulle sluta ett viktigt avtal eller ge löften rökte man pipa. Pipan kunde också användas under religiösa ceremonier. Ibland kallas tobakspipan felaktigt för "fredspipa". Det har funnits pipor som användes just då två parter skulle sluta fred. Men fredspipan är bara ett exempel bland många pipor. Pipans utseende och hur den användes skilde sig beroende på område. Piporna kunde användas för att sluta krig eller fred, handelsavtal eller andra politiska beslut.

Du kan lära dig mer om Nordamerika på vår webbplats för barn. Välkommen!