Om Museet

Vad innebär det att vara människa i en global värld? På Etnografiska museet i den vackra museiparken mellan Djurgårdskanalen och Gärdet möter besökaren nya världar och alternativa livsstilar. Museet har ett rikt utbud för alla besökare, med bland annat en stor verkstad för barn.

museets HISTORIA

Museet bildades år 1900, men samlingarna har sina rötter ända tillbaka i 1600-talets aturaliekabinett. På museet finns också mycket av det som Linnés lärjungar samlade in på sina resor under 1700-talet liksom resultatet av 1800-talets stora världsomseglingar och Sven Hedins expeditioner i början på 1900-talet.

Otaliga är också de missionärer, diplomater och privatpersoner som skänkt sina föremål till samlingarna. I museets permanenta utställningar kan du uppleva mycket av detta, inte minst i det öppna magasinet med över 6 000 utställda föremål.

Museet eftersträvar en grön profil och var det första i Stockholm att värmas upp med solfångare. I restaurang Matmekka möts närodlat svenskt med mer fjärran mattraditioner i en skön krock. Här finns också Nordens enda japanska tehus. Oavsett årstid är museet ett populärt utflyktsmål.

Etnografiska Museet - i siffror

2 800 kvm med permanenta utställningar
8 000 antal permanent utställda föremål
800 kvm med tillfälliga utställningar (Aktuell utställning: Playground)
150 platser i vår hörsal som används för programaktiviteter och uthyrning till konferens och event

Här finns även...

• Museibutik
• Matmekka: café och restaurang med fullständiga rättigheter
• För barn: Verkstan, visningar, familjespår i utställningarna

Hitta hit

• Vackert beläget på Djurgården där museet tillsammans med flera andra museer som t.ex. Tekniska museet, Idrottsmuseet och Sjöhistoriska museet utgör Museiparken på Gärdet.
Besöksadress: Djurgårdsbrunnsvägen 34, Gärdet