The Centennial Star, 2010. Av Jacqueline Hoang Nguyen

Artist in residence hos Världskulturmuseerna

Konstnären Jacqueline Hoang Nguyen var Artist in Residence vid Etnografiska museet under september - november 2015.

Under vistelsen gjorde Jacqueline Hoang Nguyen en konstnärlig utforskning av museets bildsamlingar med ett särskilt fokus på hur samlingar och arkiv skapar beröringspunkter mellan personliga och institutionella historier. Hennes arbete presenterades vid flera publika evenemang på museet och i Världskulturmuseernas digitala kanaler.

Här kan du se en film om projektet, av Kulturrådet:

I motiveringen nämns särskilt hennes stora erfarenhet när det gäller att arbeta tillsammans med publik i den konstnärliga processen, vilket leder till förståelse och delaktighet.

Jacqueline Hoang Nguyen är utbildad i Kanada, USA och Sverige och har haft separatutställningar vid Mercer Union, Toronto (2015), The New Gallery, Calgary (2015), MAI (Montréal, arts interculturels), Montreal (2014); Momenta Art, Brooklyn (2014); Kunstverein Braunschweig, Braunschweig, Tyskland (2013) och VOX: Centre de l'image contemporaine, Montreal (2012). I Sverige gjorde hon 2011 The Voice Might Bring, ett ljudkonstverk för Greta Garbos grav på Skogskyrkogården i Stockholm. Dessutom har hon deltagit i flera grupputställningar, inte minst vid Montrealbiennalen. Jacqueline Hoang Nguyen har också medverkat i konstnärliga samarbeten i Toronto, New York, Saskatoon och Philadelphia.

Residenset vid Etnografiska museet är en del av SWICH - Sharing a World of Inclusion, Creativity and Heritage - ett samarbetsprojekt mellan tio europeiska världskulturmuseer som syftar till att diskutera dessa kulturarvsinstitutioners framtida roll för skapandet av medborgarskap. Totalt inkom 127 ansökningar till Artist in Residence hos Världskulturmuseerna.

För mer information:

Läs Jacqueline Hoang Nguyens blogg - The Archive as Subject

Kontakta:

Lotten Gustafsson-Reinius, museichef Etnografiska museet
, 010-456 1202

Michael Barrett, intendent Världskulturmuseerna
, 010-456 1186

Tina Sjögren, pressansvarig Världskulturmuseerna

Mer information om EU-projektet SWICH via länken nedan:

Swich logga

EU logga