Etnografiska museets bibliotek

Välkommen till Etnografiska museets bibliotek!

Biblioteket är ett referensbibliotek för litteratur om utomeuropeiska kulturer. Det är tillgängligt för alla intresserade, efter överenskommelse. Ej hemlån.

Sök i bibliotekets katalog.

Aktuellt

På grund av spridningen av det nya coronaviruset håller biblioteket på Etnografiska museet stängt närmaste tiden (uppdatering kommer att ske kontinuerligt).

KONTAKT

Bibliotekarie: Linda Wennbom

Telefon: 010-456 12 04

E-post:

Mer om biblioteket

Etnografiska museets bibliotek är ett specialbibliotek med vetenskaplig och populärvetenskaplig litteratur. Biblioteket är ett unikt referensbibliotek för främst etnografi, antropologi, arkeologi, konsthistoria, religionshistoria, historia och museologi: litteratur som berör utomeuropeiska kulturer, inte minst ursprungsbefolkningar. Speciellt väl representerad är litteratur som handlar om materiell kultur d.v.s. litteratur som beskriver etnografiska föremål. I stor utsträckning täcker bibliotekets litteratur kontinenterna Afrika, dubbelkontinenten Amerika, Grönland, hela Asien samt Australien med Oceanien. Totalt finns ca 45000 böcker och tidskrifter.

Bibliotekets samling av utställningskataloger från etnografiska museer runt om i världen är omfattande. Biblioteket har också ett antal löpande tidskrifter inom antropologi och etnografi.

Sök i bibliotekets katalog.

Sven Hedins bibliotek

Sven Hedins Bibliotek förvaltas av Sven Hedins Stiftelse. Den litteratur som berör hans resor och vetenskapliga arbete finns deponerad på Etnografiska museet. Samlingen omfattar ca 3 000 böcker och särtryck och utgör en av landets absolut främsta samlingar vad gäller äldre litteratur om Ost- och Centralasien. Även Iran (Persien), Kaukasus och Sydasien, liksom Tibet är väl representerade.

För att få tillgång till Sven Hedins Bibliotek - vänd dig till Hedinstiftelsens föreståndare Håkan Wahlquist eller till Etnografiska museets bibliotek.

Läs mer om bibliotekets samlingar.

använd biblioteket i skolarbeten

Etnografiska museets bibliotek finns även tillgängligt för dig som vill använda det i ditt skolarbete.

Läs mer här.