De 12 storverken

Herkules var en hjälte i antika Grekland. Han var stark, hade ett hemskt humör och begick brott. För att sona dem skulle han utföra tolv svåra uppdrag. Provbläddra i tidningen Bamse och läs mer om det allra sista uppdraget - att hämta den trehövdade hunden Kerberos från underjorden. Här nedanför kan du också se en sammanfattning av alla 12 uppdrag. Vilket tycker du verkar läskigast?

Storverk 1: Det nemeiska lejonet

När det första storverket ska utföras så vinner Bamse över lejonet i Nemea.

Läs mer om Herkules första stordåd på Unga Fakta.

Kika närmare på föremålet från våra samlingar i Carlotta.

Storverk 2: hydran från lerna

I det andra storverket ska Bamse hjälpa Herkules med Hydran. Det var ett monster som hade många huvuden. Om man högg av ett så kom det två nya. Det sägs att Hydran i Lerna egentligen var ett 8-armat blötdjur som finns i havet. Du ser en sorts bläckfisk på föremålet i bild till höger.

Läs mer om Herkules andra stordåd på Unga Fakta.

Här kan ni kika närmare på föremålet med bläckfisken.


Storverk 3: den keryneiska hinden

Ett av Herkules storverk var att fånga Artemis hjort. Till höger i bild är ett hjorthorn från Artemis heliga djur. Se den på närmare håll här.

Läs mer om Herkules tredje stordåd på Unga Fakta.

Storverk 4: det erymanthiska vildsvinet

Här ser du en stor kista i marmor. På sidorna finns det flera djur. Ett av dem är ett lejon, men vad är det andra för ett djur med betar? Det är ett sånt djur som Bamse och Herkules fångar i det fjärde stordådet. Ta en närmare titt på kistan här.

Läs mer om Herkules fjärde stordåd på Unga Fakta.

Storverk 5: kung augias stall

Bamse behöver städa kung Augias stall i Elis i det femte storverket. Vilka djur har vi i våra samlingar? Kika här! Det kan vara sådana som finns i stallet.

Läs mer om Herkules femte stordåd på Unga Fakta.

Storverk 6: de stymfaliska fåglarna

I det sjätte stordådet skrämmer Bamse iväg en flock med elaka fåglar.

Läs mer om Herkules sjätte stordåd på Unga Fakta.

Storverk 7: tjuren från kreta

Herkules måste nu med Bamse och gängets hjälp, fånga in den ilskna tjuren som härjade på Kreta där Minos var kung.

Läs mer om Herkules sjunde stordåd på Unga Fakta.


Storverk 8: diomedes hästar

I sitt nästa uppdrag ska Bamse och de andra hämta hästar från den thrakiske kungen Diomedes. Hästarna till höger ser kanske snälla ut - men oj vad farliga de är!

Läs mer om Herkules åttonde stordåd på Unga Fakta.


Storverk 9: hippolytes bälte

Här är ett kärl med en bild på Herkules som strider med två amasoner. Bamse hjälper Herkules att hämta amasondrottningen Hippolytes gördel i det nionde stordådet.

Läs mer om Herkules nionde stordåd på Unga Fakta.


Storverk 10: geryons boskap

I uppdrag nummer tio ska Bamse och de andra hämta den trehövdade jätten Geryons boskap. Här hittar ni några av de som hjältarna kämpar med.

Läs mer om Herkules tionde stordåd på Unga Fakta.


Storverk 11: de gyllene äpplena

Kvinnan i bilden till höger håller de gyllene äpplena från hesperidernas trädgård som Bamse och gänget hämtar under sitt elfte uppdrag. Men, de stöter också på den läskiga draken Ladon som besegras efter en tuff fight.

Läs mer om Herkules elfte stordåd på Unga Fakta.


Storverk 12: kerberos

I sitt sista stordåd åker Bamse ner till underjorden för att hämta upp hunden Kerberos. Läs mer om Herkules tolfte stordåd på Unga Fakta eller provbläddra i tidningen Bamse och läs mer om det allra sista uppdraget.